Tragedia się stała. Zajrzałam do lodówki i nie miałam śmietany. A pomidorówa bez śmietany to nie zupa. Ale miałam chleb. I to się nadaje do zagęszczania zupy. Szczególnie zup kremowych. Więc zrobiłam zupę z chlebem. I była przepyszna, kremowa, bardzo sycąca. Przekonałam się do bez śmietanowania. Mój mąż jest uzależniony od chleba w każdej formie i jemu także bardzo smakowała zupa. Tu jest przepis:
Typ dania:zupa
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 25 min
Porcje: 2-4
Czas przygotowania: 3 min
Czas gotowania: 20 min
Czego potrzebujesz by zrobić ten przepis:
Deski do krojenia, noża, drewnianej łyżki, chochli, garnka 2,5 litrowego, blender ręczny.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 kromki chleba
- 1,5l wody
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 średnia cebula, grudo skrojona
- Sól
- Czarny pieprz
- Pietruszka suszona lub świeża
- Sok z połowy cytryny
- 1łyżeczka cukru
- 1 kostka rosołu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować:
Wstaw garnek na palnik na kuchni i włącz na najwyższą moc, wlej oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzuc cebulę, i podsmaż aż będzie przezroczysta i miękka. Wtedy dodaj czosnek i smaż aż zbrązowieje. Dodaj teraz pomidory z puszki, sok z cytryny, cukier, chleb, sól, pieprz, pietruszkę i kostkę rosołową. Zamieszaj i dodaj wodę. Zmnijesz płomień o połowę i odstaw na 14 minut, mieszając od czas do czasu. Po tym czasie, zdejmij garnek z kuchenki i używając miksera ręcznego, zmiksuj zupę na krem. Podawac w małych miskach z listkami bazylii i zakrętasem oliwy z oliwek na wierzchu.
Dodatkowe informacje:
Jeśli masz śmietanę i nie możesz znieść jej braku, to dodaj. Też będzie dobra. Ja dodałam trochę pokrojonej w plastry mozzarellę i było pycha! A jeśli lubisz gorącą i rozgrzewającą zupkę, podczas miksowania wlej sobie kilka kropli tabasco.
No comments:
Post a Comment