No dobrze, biała zupo, moja miłości na czas głodomorka i uniesień smakowych. Kocham cię, Tom Gha Kai. Zawsze.
Zupa sama w sobie jest rosołem, z mlekiem kokosowym. I z galangalem. I liśćmi Kafirowymi i chili, trawą cytrynową, i na pewno zawiera w sobie coś magicznego. Nie wiem co, ale działa jak magia (o ile magia istnieje. Wierzę że istnieje w tym konkretnym przypadku.) Zupa jest przepyszna. Słodka I kwaśna. Gorąca i delikatna. Uważam, że każdy powinien przynajmniej raz ją zrobić, żeby wiedzieć w czym rzecz. Jest genialna na zły humor, przeziębienia, kaca. Więc nie bójcie się ją wypróbować, ona was pokocha ze wzajemnością!
Rodzaj dania : zupa
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas: 25 min
Porcje: 3-4
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
Deska do krojenia, ostry nóż, średni garnek, drewniana łyżka, chochla
Składniki:
- 1 limona
- 2 liście kafirowe
- 1 kostka rosołowa (warzywna lub z kurczaka)
- 1 l wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ trawy cytrynowej ( tylko dolna, biała część)
- 1 łyżka pokrojonej w plasterki chili
- 1 puszka mleka kokosowego
- 6 plasterków galangalu
- 1 łyżka cukru palmowego
- 5-7 małych pieczarek, pokrojone w ćwiartki
- Połowa małej marchewki, pokrojona w słupki
- 1/4 małej czerwonej papryki, pokrojona w słupki
- Świeża kolendra, posiekana z grubsza
Sposób przygotowania:
Odetnij zieloną twardą część trawy cytrynowej. Bokiem noża, płaską stroną, uderz ze 3-4 razy w białą część, żeby więcej smaku i zapachu się z niej wydobyło. Pokrój na talarki. Zagotuj wodę z kostką rosołową w garnku. Gdy się zagotuje, wrzuć galangal, trawę cytrynową, cukier palmowy I liście kafirowe do garnka i zniż temperaturę do minimum. Niech się pogotuje przez 5 min na wolnym ogniu. Potem dodaj chili, mleko kokosowe, marchewki i sos rybny. Znowu przez 5 min, pozwól żeby smaki przeszły. Teraz dodaj pieczarki i paprykę na 3 min i wyłącz po tym czasie kuchenkę. Na sam koniec posyp zupę kolendrą i wciśnij trochę soku z limonki. Dwa wyciśnięcia starczą. Możesz podawaj zupę.
Dodatkowe informacje:
Możesz wykonać te zupę z piersią kurczaka zamiast lub z pieczarkami. Po prostu 1 małą pierś kurczaka pokrój na cienkie plasterki i gotuj jak grzyby. Kiedy kurczak robi się biały, jest już prawie gotowy do zjedzenia.
Jeszcze jedna sprawa o produktach. Przy pierwszym wykonaniu tej potrawy trzeba kupić trochę więcej i to drożej wychodzi, ale są to większe ilości, które można długo przechowywać. Tak więc liście kafirowe można kupić suszone w słoiku i przechowywać w lodówce, a chili i trawę cytrynową można posiekać i zamrozić. Cukier palmowy można kupić w słoiczku, wystarczy wyskrobać nożem lub łyżką potrzebną ilość. A jeśli nie masz liści kafirowych, możesz obrać skórkę z limonki i dodać do zupy zamiast. Albo, jeśli jest się szczęściarzem i ma drzewko cytrynowe, możesz użyć liścia ( umytego) z tego drzewka. Należy dodawać sok z limonki na sam koniec, ponieważ podczas gotowania traci smak. I proszę nie używać imbiru zamiast galangalu- to kompletnie inny smak!
No comments:
Post a Comment