Saturday 1 October 2011

Tajka zupa kokosowa Tom Gha Kai




No dobrze, biała zupo, moja miłości na czas głodomorka i uniesień smakowych. Kocham  cię, Tom Gha Kai. Zawsze.
Zupa sama w sobie jest rosołem, z mlekiem kokosowym. I z galangalem. I liśćmi Kafirowymi i chili, trawą cytrynową, i na pewno zawiera w sobie coś magicznego. Nie wiem co, ale działa jak magia (o ile magia istnieje. Wierzę że istnieje w tym konkretnym przypadku.) Zupa jest przepyszna. Słodka I kwaśna. Gorąca i delikatna. Uważam, że każdy powinien przynajmniej raz ją zrobić, żeby wiedzieć w czym rzecz. Jest genialna na zły humor, przeziębienia, kaca. Więc nie bójcie się ją wypróbować, ona was pokocha ze wzajemnością!


Rodzaj dania :  zupa
Koszt:  średni
Trudność: łatwe
Czas: 25 min
Porcje: 3-4
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min

Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
Deska do krojenia, ostry nóż, średni garnek, drewniana łyżka, chochla

Składniki:
  • 1 limona
  • 2 liście kafirowe
  • 1 kostka rosołowa (warzywna lub z kurczaka)
  • 1 l wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ trawy cytrynowej ( tylko dolna, biała część)
  • 1 łyżka pokrojonej w plasterki chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 6 plasterków galangalu
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 5-7 małych pieczarek, pokrojone w ćwiartki
  • Połowa małej marchewki, pokrojona w słupki
  • 1/4 małej czerwonej papryki, pokrojona w słupki
  • Świeża kolendra, posiekana z grubsza

Sposób przygotowania:
Odetnij zieloną twardą część trawy cytrynowej. Bokiem noża, płaską stroną, uderz ze 3-4 razy w białą część, żeby więcej smaku i zapachu się z niej wydobyło. Pokrój na talarki. Zagotuj wodę z kostką rosołową w garnku. Gdy się zagotuje, wrzuć galangal, trawę cytrynową, cukier palmowy I liście kafirowe do garnka i zniż temperaturę do minimum. Niech się pogotuje przez 5 min na wolnym ogniu. Potem dodaj chili, mleko kokosowe, marchewki i sos rybny. Znowu przez  5 min, pozwól żeby smaki przeszły. Teraz dodaj pieczarki i paprykę na 3 min i wyłącz po tym czasie kuchenkę.  Na sam koniec posyp zupę kolendrą i wciśnij trochę soku z limonki. Dwa wyciśnięcia starczą. Możesz podawaj zupę.

Dodatkowe informacje:
Możesz wykonać te zupę z piersią kurczaka zamiast lub z pieczarkami. Po prostu 1 małą pierś kurczaka pokrój na cienkie plasterki i gotuj jak grzyby. Kiedy kurczak robi się biały, jest już prawie gotowy do zjedzenia.
Jeszcze jedna sprawa o produktach. Przy pierwszym wykonaniu tej potrawy trzeba kupić trochę  więcej i to drożej wychodzi, ale są to większe ilości, które można długo przechowywać. Tak więc liście kafirowe można kupić suszone w słoiku i przechowywać w lodówce, a chili i trawę cytrynową można posiekać i zamrozić. Cukier palmowy można kupić w słoiczku, wystarczy wyskrobać nożem lub łyżką potrzebną ilość. A jeśli nie masz liści kafirowych, możesz obrać skórkę z limonki i dodać do zupy zamiast. Albo, jeśli jest się szczęściarzem i ma drzewko cytrynowe, możesz użyć liścia ( umytego) z tego drzewka. Należy dodawać sok z limonki na sam koniec, ponieważ podczas gotowania traci smak. I proszę nie używać imbiru zamiast galangalu- to kompletnie inny smak!

No comments:

Post a Comment