Monday 10 October 2011

Makaron z cukinią i kozim serem



















Miałyśmy pół cukinii, kozi ser i tagliatelle. No i oliwę z oliwek i cytrynę. Wiem, szalejemy. Jak zwykle, byłyśmy głodne i potrzebowałyśmy czegoś na szybko, bo AE musiała odebrać dzieciaki z przedszkola. Jest to idealne danie. Smaczne, szybkie i taaakie dobre. Wiemy, że dużo się tu zachwycamy nad jedzeniem, ale szczerze, jeśli jest dobre, czemu się nie podzielić? Tak na marginesie, dajemy tu przepisy tylko i wyłącznie przez nas sprawdzone na własnej skórze (i podniebieniu), i w ten sposób robimy selekcję (np. ciasto z dynią odpadło, było dziwne. Było ok, ale nie super. Dlatego tu nie trafia). Robimy też błędy, niektóre dość ciekawe. Może powinnyśmy mieć osobny folder na nieudane przepisy? Jak sądzicie?
Na razie dzielimy się tym:

Rodzaj dania: główne
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas:  12 min
Porcje: 2-4
Czas przygotowania: 5 min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:
Deska do krojenia, miski, widelca, obieraczki, durszlak, średni garnek, miski do podawania, nóż

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1 opakowanie kremowego serka koziego
  • pieprz kolorowy
  • Tagliatelle
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Jak przygotować:

Zagotuj wodę na makaron w garnku, dodaj makaron i gotuj przez czas określony przez producenta.
Umyj cukinię, i używając obieraczki, skrój cienkie plastry, które następnie pokrój w mniejsze kawałki 2x4 cm i włóż do miski. Wlej do miski trochę oliwy i dodaj 2 łyżki serka koziego. pomieszaj, dodaj małą szczyptę soli. Zamieszaj, tak by serek wchłonął oliwę z oliwek i ładnie przykrył cukinię. Kiedy makaron jest gotowy, odcedź i nałóż do misek, dodaj po kopiastej łyżce sera i cukinii i wymieszaj. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj!

Dodatkowe informacje:
To danie jest równie pyszne na zimno, jako sałatka. Ale nie trzymaj w lodówce, tylko podawaj w temperaturze pokojowej.

No comments:

Post a Comment