Monday 10 October 2011

Pieczone jabłko




















Koejny sezonowy przepis. Tym razem prosty, pyszny, smaczny i zdrowy. Mam też wspomniec, że jest też szybki w zrobieniu?

Mój tata robił te jabłka na deser podczas długich zimowych wieczorów i dalej mi to smakuje. Tobie również powinno, wiesz?

Rodzaj dania: deser
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 18 min
Porcje: 1
Czas przygotowania: 3 min
Czas pieczenia: 15 min
Temperatura pieca: 190 C 

Co potrzebujesz do przygotowania tego dania:


Wycinak do jabłek lub obieraczka z ostro zakończoną końcówką, mały ostry nóż, małe naczynie do zapiekania, łyżeczka



Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka twojego ulubionego dżemu
Mówiłam, że to łatwe!

Jak przygotowac:
Rozgrzej piec do 190C. Umyj jabłko i używając wycinaka, usuń ogonek i nasionka z jabłka. Pomóż sobie nożem jeśli ci nie idzie. Teraz włóż jabłko do foremki i łyżeczką nałóż do środka dżem. Wstaw do pieca na 15 min. Po tym czasie jest gotowe! Pycha!

Dodatkowe informacje: jest pyszne na gorąco i na zimno. Koniecznie trzeba umoczyc kawałki jabłka w powstałej na dnie foremeki pektynie.


Podawaj z: można z gałką lodów. A co. Jak szaleć, to szaleć.

No comments:

Post a Comment