Thursday 20 October 2011

Sałatka caprese






















Nie będziemy się tu rozpisywać na temat pochodzenia sałatki, od tego jest Wiki. 
Uwielbiam tę sałatkę bo jest piękna, kolorowa, pyszna i łatwa do zrobienia. Wchłania się ją szybciej niż się ją przygotowuje. Prosta klasyka. Rzecz jedna z pomidorami. Ponieważ kończy się sezon pomidorów, zaczynają się pojawiać w sklepach te pomarańczowe w kolorze- proponujemy zawsze kupić kilka na zapas i odstawić w kuchni w ciepłym miejscu, idealnie- na słonecznym parapecie, to sobie dojdą w smaku (i kolorze).


Rodzaj dania: przekąska, sałatka
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas:  5 min
Porcje: 1-2
Czas przygotowania: 5min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:
Deski do krojenia, ostrego noża, talerza do podawania

Składniki:
 
  • 1 pomidor
  • 1 mozzarella
  • Pieprz kolorowy
  • Szczypta soli
  • 3-4 liście bazylii
  • Oliwa z oliwek

Jak przygotować:
Umyj pomidora, pokrój go na 3-4 mm plastry. W ten sam sposób pokrój mozzarellę. Na talerzu połóż najpierw plaster pomidora, nachodząc na niego nałóż plaster sera i układaj resztę na wzór koła. Polej odrobiną oliwy z oliwek (jeśli lejesz z butelki bez ogranicznika- takiego plastikowego korka w szyjce butelki, umyj dokładnie ręce, przytkaj kciukiem wlew butelki i polej sałatkę. W ten sposób kontrolujesz ile ci się wylewa), posyp solą i pieprzem. Zwiń liście bazylii w rulonik na wzór cygara, i pokrój w paski. Obsyp talerz na brzegach, lub pomidory i podawaj.

Dodatkowe informacje:
Można ożyć suszonych pomidorów by uzyskać inny smak, albo rozsmarować po talerzu do podawania łyżeczkę pesto i na to nakładać pomidory i ser. Jeśli masz prostokątny talerz, ułóż w linię prostą ser i pomidor, nakładając posiekaną lub całą bazylię na wierzch.

No comments:

Post a Comment