Tuesday 18 October 2011

Karmelizowane pieczarki























Wypróbuj ten dodatek do twojej sałatki, lub tłuczonych ziemniaków. Także świetnie się sprawdza na wierzch mięsa polanego sosem. Pieczarki się karmelizują na patelni z dodatkiem masła i soli i naprawdę więcej im nie trzeba, bo są pyszne.


Rodzaj dania: dodatek, posypka
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas:  15 min
Porcje: 4
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: 10 min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:
Ostry nóż, deska do krojenia, duża patelnia, drewniana szpatułka

Składniki:
  • 200gr pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli


Jak przygotować:
Pokrój pieczarki drobno. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i jak się nagrzeje, rozpuść masło na niej. Do roztopionego masła dodaj pieczarki i posól szczyptą soli. Mieszaj co 3-4 minuty,  próbując trochę i dosalając. Pieczarki będą gotowe, gdy będą złoto- brązowe w kolorze, lekko chrupiące i kawałki będą lekko zlepiały się ze sobą. Wtedy zdejmij patelnię z ognia i podawaj.

No comments:

Post a Comment