Wednesday 12 October 2011

Czekoladowo śmietankowo malinowe galaretki




















No tak, zrobiłyśmy to. Widać po kapnięciach?

Po rozmrożeniu malin na financier zostało nam trochę malin i sporo dobrego soku. I śmietany. I pysznej czekolady. Więc, po opróżnieniu szafki znalazłyśmy w końcu żelatynę i mogłyśmy poszaleć. Ale upewnijcie się, że macie mikrofalówkę- dzięki niej zajmuje to znacznie mniej czasu.



Rodzaj dania: deser
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas:  40 min
Porcje:10
Czas przygotowania: 5 min

Co potrzebujesz do wykonania tego przepisu:

3 łyżki, 3 miski, 10 kieliszków, mikrofalówka

Składniki:

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka soku z malin
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 malin



Jak przygotować:
Przygotuj sobie kieliszki. W jednej z misek, wlej  sok z malin, dodaj łyżeczkę cukru i żelatyny. Zamieszaj łyżką i włóż do mikrofali na 40 sekund. Wyjmij , zamieszaj dobrze i wlej po 2 łyżkach do każdego kieliszka. Wstaw do lodówki na 10 min. Porób coś sensownego przez 5 minut po czym do drugie miski wlej śmietankę, 1 łyżeczkę cukru i żelatyny. Zamieszaj i włóż do mikrofali na 30 sekund. Wyjmij i wymieszaj porządnie i wyciągnij kieliszki z lodówki. Nałóż do każdego kieliszka po kopiaste 2 łyżki śmietanki. Wstaw ponownie do lodówki. Mamy nadzieję, że nie macie do niej daleko. Trochę się nachodzicie. Porób znowu coś przez 5-10 minut, możecie pozmywać po sobie czy cokolwiek innego. Po tym zajmującym zajęciu ( a jakże by inaczej! Wszystko co robimy, jest ważne i istotne. Tak sobie to tłumaczymy) do ostatniej miski wrzuć pokruszoną czekoladę i dolej łyżkę mleka. Wstaw do mikrofali na 40 sekund. Wyciągnij , porządnie rozmieszaj i po raz ostatni, wyciągnij kieliszki po raz ostatni. Nalej do każdego po 2 łyżki czekolady i wstaw z powrotem do lodówki na minimum 15 min. Po tym czasie można wcinać:) A jest co!

Informacje dodatkowe:
Możesz też nałożyć na wierzch czekolady po kleksie słodkiej bitej śmietany. Mniam!

No comments:

Post a Comment