Wednesday 12 October 2011

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i kukurydzą






















Osobą, która mnie przedstawiła temu daniu, jest moja przyjaciółka Justyna (Kochana, to już 8 lat!). Miałyśmy taki niepisany system w pierwszych miesiącach naszej znajomości- wpadała do mnie, pichciłyśmy sobie coś dobrego do jedzenia, oglądałyśmy SATC, wypijałyśmy butelkę wina i jadłysmy i leciałyśmy w miasto. O tak, szalone jesteśmy:) Tak działamy my, Ciotki:P
Co jakiś czas nadal robię tę sałatkę, jest świetna na imprezy (tak wnioskuję, bo zawsze szybko znika- coś w tym jest), szybka i łatwa do przygotowania. Mam jeszcze mówić, jak dobra jest?


Rodzaj dania: główne, sałatka
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas:  20 min
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 5 min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:
Dużej miski, otwieracza do puszek, łyżki, średni garnek, deska do krojenia, nóż

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 torebka ryżu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 średnia cebula


Jak przygotować:
Zagotuj wodę w garnku i wrzuć torebkę z ryżem. Gotuj zgodnie z zaleceniem producenta. Potnij w drobną kostkę cebulę i wrzuć do miski. Otwórz puszki z tuńczykiem i kukurydzą, odcedź z nich płyny i wrzuć zawartość do miski, razem z majonezem, solą i pieprzem. Gdy ryż się ugotuje, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej przed dodaniem do miski z resztą składników. Zamieszaj porządnie i włóż do lodówki na co najmniej godzinkę. Gotowe!

No comments:

Post a Comment