Sunday 2 October 2011

Chrupiące orzchy w karmelu


















Pewnie nie uwierzycie, ale jak w bólach pisałam pracę magisterską, przypomniałam sobie, że orzechy są świetne na działanie mózgu i działają jak napęd. Fajny napęd, o to mi chodzi. No i miałam wielką potrzebę na cukier ( tak bywa). Potem doszłam do wniosku, że potrzebuję chrupków. Ale takich lekko pikantnych i może nawet lekko słonawych. No i ostatnio obierałyśmy z Anne Elise świeże orzechy (mające jeszcze białą skórkę) i postanowiłyśmy obrać więcej i zrobić chrupiące orzechy w karmelu. Koniecznie tego spróbujcie, smak i konsystencja zniewala i powoduje ciągłą chęć podjadania kolejnych orzeszków.


Rodzaj dania: przekąska, deser
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 10min
Porcje: 4
Czas przygotowania: 0min
Czas gotowania:5 min
Czas chłodzenia: 5 min

Czego potrzebujesz do przyrządzenia tego dania:
średniego garnka z grubym dnem, drewnianej łyżki, papier do pieczenia ( lub folia aluminiowa)


Składniki:
  •          ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  •          szczypta drobnoziarnistej soli
  •          1 szklanka jakichkolwiek obranych orzechów
  •        1 szklanka brązowego cukru



Sposób przygotowania:
Wstaw garnek na dużym ogniu. Do garnka wsyp sól, cukier i pieprz. Wymieszaj dobrze i wrzuc orzechy. Z boku rozłóż sobie papier do pieczenia- będzie ci potrzebny do studzenia orzechów.
Mieszaj powoli w garnku, po 3-4 minutach cukier powinien zacząć się rozpuszczać i wtedy trzeba mieszać bez przerwy, żeby orzechy w całości się pokryły tworzącym się karmelem. Lepiej robić to w ciągu dnia lub przy zapalonym świetle, bo trzeba obserwować karmel. Będzie od razu ciemny złoty, ale nie może stać się brązowy bo to oznacza, że się przypala. Gdy już ładnie się pokryły karmelem, za pomocą łyżki wygarnij orzechy na papier, starając się je rozłożyć w miarę równo. Mimo że i tak będą grudki orzechów, ale po studzeniu można będzie je rozłożyć na mniejsze kawałki. Jeśli czujesz,że potrzeba ci więcej soli, lekko posyp je odrobiną soli jak jeszcze są gorące. Po 5 minutach powinny być dobre do jedzenia- mniam!


Dodatkowe informacje:
Te orzechy możesz także przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 tygodni, ale pamiętając, by trzymać je w ciemnym,chłodnym miejscu. I jeśli nie jesteś fanem chili czy cayenne, można zrobić i bez tego. Dalej będą pyszne!

No comments:

Post a Comment