Sunday 2 October 2011

Ciasto marchewkowe ( te z kawiarni się nie umywają)















Przez ostatnie lata,przypatrywałam się rosnącej popularności ciasta marchewkowego. Teraz w każdej kawiarni, herbaciarni się je serwuje. Śmieszne, bo ciasto marchewkowe było pierwszym ciastem przeze mnie opanowanym do perfekcji. Przepis pochodził z Australii, od mojej chrzestnej Ani. Jak się przeprowadziliśmy do Polski to nikt nie słyszał jeszcze o tym cieście, a jeśli już to reagował stwierdzenia : O fuuu....
Ale znalazło drogę do wielu serc i żołądków, i niniejszym wam prezentujemy : ciasto marchewkowe, jedyne i niepowtarzalne!

Rodzaj dania: deser
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas: 60 min     
Porcje: 6-10
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Temperatura pieca: 180 C

Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu: 
dużej miski, miksera, forma do pieczenia, szpatułka, widelec, szklanka, mała miska


Składniki:
  •  3 jajka
  •  3 szklanki utartych marchewek ( na dużych oczkach)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 1/3szklanka mąki zwykłej przesianej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich
 
Polewa:
  • 100gr serka Twój Smak naturalny, lub jakiś inny z Ostrowia
  • 2łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny

Jak przygotowac:
W małej misce włóż wszystkie  składniki na polewę i używając widelce, zmieszaj jej razem, żeby podczas miksowania cukier puder nie wbił się w powietrze jak kurz.  Teraz użyj miksera, i na wysokich obrotach ubij wszystko aż będzie puchate i lekkie. Wtedy odstaw miskę z zawartością do lodówki, musi się schłodzic.

Nagrzej piec na 180C, górę i dół. W dużej misce wbij białka z jajek (żółtka zostaw w jakiejś szklance). Mikserem ubij pianę z białek, jak zaczną się robić sztywne, dodawaj po trochu cukru aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w pianie.  Kiedy piana jest już sztywna, dodawaj po jednym żółtku i miksuj powoli, kręcąc mikserem zawsze w jedną stronę (inaczej stracisz powietrze które wbiłeś wcześniej podczas ubijania piany). Jak masa jajeczna jest w kolorze bladej słomy, odłóż mikser. Weź szpatułkę, i wlej olej do masy, zamieszaj dobrze (dalej w jedną stronę) . Dodaj teraz mąkę, po trochu aż wszystko wmieszasz. Teraz  dodaj resztę składników czyli marchewkę, proszki i orzechy. Wymieszaj dokładnie. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub łyżeczką oleju i obsyp mąką. Wylej masę na formę i wstaw ciasto do pieca na 50 min. Po 45 min weź wykałaczkę lub zapałkę i wepchnij w środek ciasta żeby sprawdzić czy się upiekło w środku. Jeśli wyciągnięty patyczek jest suchy i nie lepi się do niego ciasto, możesz wyłączyć piekarnik. Ale nie wyciągaj ciasta. Niech odstoi  10 min w ciepłym piecu i dopiero wtedy wyciągnij do ostudzenia. Po 30 min powinno być już chłodne i można nałożyć szpatułką polewę. Gotowe!


No comments:

Post a Comment