Wednesday 5 October 2011

Słone parmezanowe patyczki
















Eksperymentowałam sobie kilka dni temu z słonymi paluszkami z ciasta francuskiego (możecie mi mówić Dr Jekyll), i pomyślałam sobie, że dodając trochę tartego parmezanu może sprawić, że będzie smaczniejsze. Jest proste w wykonaniu, jedynie trochę czasu się spędza, zwijając paski ciasta w cienkie ruloniki, ale jak widać w drugim zdjęciu, jest to wykonalne. (Czułam się ciut jak świstak zawijający w sreberka). Powstałe patyczki są świetną przekąską, lub można je podawać z np. zupą. W sumie to chciałyśmy je podać z zupą dyniową, ale zanim zrobiłyśmy zupę, dziewczynki już pożarły większość patyczków. Szczerze, jeśli 2 i 5 latki lubią to (a nie mogą jeszcze kliknąć like'a na fcb) , to już coś znaczy. Znaczy, że jest dobre:)

Rodzaj dania :  przystawka, starter, dodatek
Koszt:  średni
Trudność:  średnia
Czas: 40 min
Porcje: 6
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 15 min
Temp piekarnika: 180 C

Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
Ostry nóż, tarka z małymi oczkami, papier do pieczenia, wałek


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • gruboziarnista sól
  • parmezan w kawałku
Jak przygotować:


Rozgrzej piekarnik do 180 C. Rozwiń ciasto francuskie na płasko. Używając ostrego noża, uważnie pokrój ciasto w pionowe paski grubości 1 cm. Teraz posyp całe ciasto szczyptą soli i zetrzyj na nie trochę sera. Weź wałek ( lub butelkę od wina) i delikatnie przesuń po cieście, tak, by sól i ser delikatnie się wgniotły w ciasto. Ważne, żeby nie rozklepać wałkiem nacięć ciasta. Teraz złap ostatni pasek od prawej od dołu i zacznij zwijać do góry, tworząc rulonik ( może wyglądać trochę jak dżdżownica. Idealne na Halloween). Skręcaj aż do samej góry i przerzuć na kawałek papieru do wypieków, lub odsuń na bok tego papieru na którym ciasto kroiłaś. Zroluj pozostałe paski i włóż papier z patyczkami do rozgrzanego pieca na 15 min. Po tym czasie patyczki są gotowe, złoto- brązowe i chrupiące, tylko pozwól im ostygnąć ok. 5 min.


Dodatkowe info:

Możesz zrobić same patyczki z solą i pieprzem, albo samym serem, lub dodaj troszeczkę pieprzu cayenne. Inna wersja patyczków jest z tartym serem gouda i mielonym kminkiem. Mniam...


Podawaj z :

Zupą, lub na talerzu, lub jeśli masz wyższą szklankę, zawinięte w pasek papieru do pieczenia, w wysokiej szklance (np. do drinków)

No comments:

Post a Comment