Sunday 2 October 2011

Chyba niajpiękniejsze ziemniaki jakie jadłam
















Szukałyśmy z Anne Elise sposobu na przygotowanie ziemniaków na elegancką kolację. Kiedyś jadłam ziemniaki gratin, podawane w postaci małej wieżyczki (kucharz prawdopodobnie skroił ziemniaka w plasterki i ugotował je z śmietanką i masłem w małej kokilce, lub czymś podobnym). Podobał mi się pomysł wcześniej pokrojonego ziemniaka, w estetyczny sposób, ułatwiający dotarcie roztopionego masła w powstałe zagłębienia. Zrobiłyśmy coś na kształt gratin i pieczonego ziemniaka. I wyszło cudownie. Zdecydowanie polecam każdemu. Zrobiłyśmy tylko 5 na próbę, ale 3-4 na osobę powinno starczyć, w zależności od wielkości ziemniaków.

Rodzaj: przystawka, dodatek
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 40-55 min              
Porcje: 2-4
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 13 min
Czas pieczenia: 20-35min

Czego potrzebujesz do wykonania tej potrawy: 

papier do pieczenia, obieraczka, ostry mały nóż, duży garnek, naczynie do zapiekania, deska do krojenia, duży talerz do serwowania

Składniki: 

  •  6- 8 ziemniaków (średni rozmiar, jak najbardziej owalne- powinny być wielkości środka dłoni)
  •  solone masło,
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • gruboziarnista sól
  • woda do gotowania


Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, utnij od dołu plasterek, żeby ziemniak leżał na płasko. Używając małego noża, natnij każdy ziemniak na 2-3 mm plasterki, uważając, by nie przeciąć całkowicie ziemniaka od dołu.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Kiedy woda się gotuje, wrzuć ziemniaki do wody (nie trzeba solić wody), i gotuj na średnim ogniu przez 13min (jeśli masz więcej małych ziemniaków, gotuj 10 min. Jeśli są większe, niech się pogotują 13 min)- mają być odrobinę podgotowane, nie ugotowane, inaczej się rozpadną w piekarniku.  
Rozgrzej piekarnik do 180C. Odcedź ziemniaki i rozłóż je do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Na każdy ziemniak nałóż spory plasterek zimnego solonego masła. Masło zacznie się roztapiać pod wpływem gorących ziemniaków i wpływać w nacięcia. No i trochę dookoła ziemniaka, ale nic się nie martw! Jest dobrze! Na każdy ziemniak nasyp małą szczyptę soli i włóż naczynie do piekarnika na 20-30 min, aż zaczną robić się złote w kolorze. Wtedy wyjmij jej z pieca, ponownie nałóż po plasterku masła i włóż ponownie do pieca i włącz grill na 5 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wyjmij naczynie, przełóż ostrożnie ziemniaki na talerz do serwowania i posyp znowu odrobiną soli, i drobno pokrojonym szczypiorkiem.


Informacje dodatkowe:
Ziemniaki przygotowane i podane w ten sposób wyglądają pięknie, ale zajmują trochę więcej czasu do przygotowania. Polecamy wykonanie tego przepisu jeśli chcesz komuś zaimponować. Jeśli nie masz solonego masła, tylko zwykłe, po prostu wystaw pół kostki masła w temperaturze pokojowej na pół godziny i wymieszaj w miseczce z solą, ugnieć w formę zbliżoną kwadratowi, zapakuj w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 5-10 min. W ten sposób masz masło solone.  Do takiego masła można dodać pół ząbka czosnku roztartego lub bardzo drobno posiekanej pietruszki. Będzie pyszne.


No comments:

Post a Comment