Saturday 1 October 2011

Sushi od Ninja!

















 
Dzisiaj byłyśmy wściekle głodne z Anne Elise. Tak głodne że jej brzuch nadawał komunikaty wojenne. Więc zrobiłyśmy sushi. To jest naprawdę proste w przygotowaniu.  Miałyśmy ryż do sushi z poprzedniego dnia ( jeśli nie potrafisz zrobić, możesz kopić w każdym sushi barze za grosze) I za pomocą ostrego noża zaatakowałyśmy awokado, zabiłyśmy w procesie kilka paluszków krabowych i pół ogórka. Takie złe jesteśmy. Nakryłyśmy też w lodówce majonez i kilka grillowanych pieczarek, które wpadły w nasze sidła. I wiecie co? W 10 min miałyśmy zrobiony pyszny, zdrowy i prosty lunch. A tutaj jak go wykonać: ( będzie wideo jak ogarnę jak się postuje na YouTube)

Rodzaj dania: głowne
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 10 min
Porcje: 2-4
Czas przygotowania: 10 min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:
Ostry długi nóż, deskę do krojenia, matę bambusową, miskę z ciepłą wodą, małe naczynie na sos sojowy, talerz.

Składniki:
  • papier Nori
  • 200 gr ryżu sushi ugotowany i ostudzony
  • 1/2 dojrzałego awokado,obrane i pocięte na słupki
  • 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w słupki
  • 3 paluszki krabowe
  • 4 grillowane pieczarki, chłodne
  • Majonez
  • Sos sojowy

Jak przygotować:
 Przygotuj sobie matę bambusową, ułóż ją tak, by można było ją zwinąć do góry. Na niej połóż Nori, i na to nałóż cienką warstwę ryżu na 4/5 Nori, mocząc dłonie w misce z wodą ( ryż nie przykleja się do mokrych dłoni), lekko dociskając ryż do papieru Nori. Nałóż cienką warstwę majonezu  na ryż, i po środku ryżu, nakładaj w linii awokado, paluszki krabowe i pieczarki. Następnie, unieś dół maty bambusowej, od siebie i załóż na linię którą przed chwilą zrobiłeś ze składników. Teraz trzeba odrobinę dognieść, żeby się imało, i palcem zwilżonym w wodzie zmoczyć górny, niezakryty kawałek papieru Nori. Teraz zawiń swoje sushi do końca, tak, by zwilżony przez ciebie kawałek Nori naszedł na walec zrobiony przez ciebie w wyniku rolowania. To chyba jakoś tak się mówi.  Już prawie koniec.Teraz weź nóż, i zamocz go wodą, i ruchem tnącym swoje sushi. brzegi muszą być równe, i nic nie wypadnie z boku. Jak już pokroisz, przełóż na talerz i nalej sosu sojowego na naczynka. I koniec! Podziwiaj i zajadaj się swoim sushi!

Dodatkowe informacje:
Możesz użyć właściwie wszystko jako wkład do sushi. Został ci serek? Dodaj go. Pół pomidora? Pokrój go w plasterki ( tylko pozbądź się nasionek) i dodaj.

No comments:

Post a Comment