Z tego co wujek google mi tłumaczy, nazwa tego deseru znaczy finanse. Czemu, nie mamy bladego pojęcia.
Miałyśmy dużo białek po innym przepisie i w zasadę że nic się nie marnuje, Anne Elise przypomniał się przepis na financier- coś w rodzaju ciastka madeleine, ale serwowane w foremce, z owocami i/lub bitą śmietaną. Głównym składnikiem jest puder migdałowy, którego nie widziałam tu w sklepach, i który otrzymałam z ramach prezentu z zagranicy od męża ( Kocham Cię, ty mały podróżniku). Puder migdałowy jest niczym innym jak drobno zmielonymi migdałami (pozbawionymi skórek) z cukrem pudrem. Ponieważ w trakcie mielenia migdałów wydziela się olejek, cukier go absorbuje. Ale jeśli samemu robić puder migdałowy, radzę przygotować ilość adekwatną do przepisu w którym się będzie go stosowało, jako że przechowywany traci smak i jest niedobry. Takie życie.
Niemniej, Financier jest przepięknym deserem, robiącym wrażenie i są absolutnie przepyszne.
Rodzaj dania: deser
Koszt: średni
Trudność: średnia
Czas: 45 min
Porcje: 6
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20- 30 min
Temp piekarnika : 210 C
Co potrzebujesz do przygotowania tej potrawy:
Dużej miski, trzepaczki do jajek, 6 małych foremek do tarteletek (albo foremek do muffinów), mały garnek, łyżka
Składniki:
- 5 białek
- 125 gr pudru migdałowego
- 2 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki zwykłej mąki
- 150 g masła
- Masło na nasmarowanie foremek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piec do 210C, i wetrzyj masło w foremki, odstaw na bok. Zagrzej garnek na wysokim ogniu, i roztop masło. Kiedy masło się roztopi i zacznie zmieniać kolor na jasno brązowy, zdejmij natychmiast z ognia. Musisz uważnie obserwowac masło. Wpatruj się masło. Mieszaj masło. Wejrzyj w swą maślaną przyszłość. Uważaj żeby nie przypalić masła. Odstaw masło na bok. Musi ostygnąć do temperatury pokojowej W misce, zmieszaj puder migdałowy, cukier, mąkę i białka jajek. Mieszaj jak szalona przez 3-4 min. Dodaj roztopione masło do miski i znów poszalej z mieszaniem. Wlej powstałą masę do foremek, do połowy. Włóż je do pieca i piecz ok. 20 min, lub do chwili, kiedy zrobioną się jasno brązowe i błyszczące. Wyjmij je z piekarnika kiedy na każdej powstanie taka mała górka. Odstaw do stygnięcia i podawaj na zimno. Podawaj je w foremkach.
Dodatkowe informacje:
Czas pieczenia zależy od mocy twojego pieca. Jeśli nie znasz swojego pieca dobrze i nie wiesz, czy 210C nie jest przypadkiem 180C faktycznie, sprawdzaj co 5 min jak się mają nasze financier. Powiedz im: Cześć! Być może, sfinansują cię przez kryzys:)
Podawaj z:
Świeżymi owocami, jak maliny i szczególnie z kawą. Są idealne do kawy.
No comments:
Post a Comment