Thursday 6 October 2011

Guacamole - dip z awokado



















Więc przepadasz za awokado? My także. Jest kilka rozmaitych sposobów na podawanie go i najczęściej wychodzi podawaniem połówki awokado per osoba. Czasem awokado jakie znajdujemy w sklepach są bezużyteczne przez parę dni, dopóki nie zmiękną- najlepiej kupić i położyc w ciepłym miejscu gdzieś w kuchni- po kilku dniach robi się znacznie miększe.
Guacamole jest używane jako sos, dip, lub nadzienie do tortilli, ale jest świetne z normalnymi chipsami, albo do sałatek. Albo nachosów.
Wersja robiona samodzielnie przewyższa milion razy wersję kupną, w słoiku, która w niczym nie przypomina awokado, może tylko trochę kolorem, ale jest ohydne.   Niniejszym robię bana na kupne guacamole w słoiku.  A kysz!
Tu jest przepis na najlepszą wyżerkę:
 
 
Rodzaj dania: sos, dip, dodatek
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas:  15 min
Porcje: 3-6
Czas przygotowania: 15 min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy: 
ostry nóż, deska do krojenia, średnia miska, łyżka, widelec


Składniki:


  • 1-2 dojrzałe awokado
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 małego pomidora
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • 1/2 małego ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra


Sposób przygotowania:
Twoje nowo nabyte zdolności krajalnicze wybitnie się sprawdzają w tym przepisie. Przekrój awokado w pół, dookoła pestki . Rozdziel połówki i wbij nóż prosto w pestkę i przekręcając nóż, pestka wyjdzie z awokado. Wyrzuc pestkę, nic nam po niej. Użyj łyżki żeby wybrac miąższ z awokado i przełóż do miski. Pokrój w drobną kostkę pomidora i chili i wrzuć je razem z cebulą i czosnkiem  do miski.Teraz dolej sok z limonki, oliwę oraz daj po szczypcie soli i pieprzu. Używając widelca, rozgnieć awokado aż powstanie papka  i drobnymi kawałkami w środku. Teraz spróbuj odrobinę- zrób skwaszoną minę- przecież pewnie trzeba doprawić jeszcze. Więc dopraw, zamieszaj i dodaj trochę posiekanej kolendry. Schłódź w lodówce do czasu podawania.

Dodatkowe informacje:
Wiemy, że cześć z was nie lubi ostrych potraw, więc jeśli jesteś jedną z nich, odstaw chili i czosnek( powinniście się wstydzić)

No comments:

Post a Comment