Tuesday 18 October 2011

Kolorowa sałatka z rukolą



















Ta sałatka jest piękna. I oczywiście, łatwa w przygotowaniu. Więc chodź, pomaluj mój stół!

Rodzaj dania: sałatka
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas:  10 min
Porcje: 4
 
Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:

Łyżka, ostry nóż, deska do krojenia, średnia miska, wirówka do sałaty (lub duża ścierka)

Składniki:

  • 50 gr kremowego koziego serka
  • 2 małe papryki (czerwona i żółta)
  • 1 opakowanie rukoli
  • 6 pomidorków cherry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • cytryna


Jak przygotować:
Umyj warzywa i rukolę. Włóż rukolę do wirówki i zakręc żeby odsączyc wodę. Jeśli nie masz wirówki, włóż rukolę w dużą czystą ścierkę i zbierz boki i rogi. Wyjdź na dwór. Zakręć ścierką nad głową kilka razy (będzie chlapać, dlatego nie radzimy robić tego w domu). Włóż odwirowaną rukolę do miski, przekrój pomidory na ćwiartki i wrzuć je do miski. Użyj połowę każdej papryki i pokrój na cienkie plastry, które dodaj do miski. Dodaj sól, pieprz, trochę oliwy z oliwek i wciśnij ok. łyżkę soku z cytryny. Zamieszaj delikatnie sałatę i łyżką nałóż na wierzch kilka kleksów serka koziego. Możesz podawać!

Dodatkowe informacje:
Jeśli masz limonkę, użyj soku z niej, da sałatce egzotyczny posmak. Można również dodać kilka świeżych malin.

Podawaj z:
Grzankami lub tostami.

No comments:

Post a Comment