Tuesday 11 October 2011

Kurczak w kokosowym sosie tajskim

















Oh, tak, to było pyszne. Łatwe do zrobienia i jakie smaki! Powinniście pokochac tajską kuchnię jeśli jeszcze jej nie kochacie. Jest subtelny posmak limonki, delikatne mleko kokosowe, rozpływające się w ustach orzechy nerkowca, a kurczak jest po prostu boski. Ryż do tego, żeby zachowac tajski wpływ- jaśminowy lub basmati. Jedziemy!


Rodzaj dania: główne
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas:  40 min
Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 25 min

Czego potrzebujesz do wykonania tej potrawy:

Deska do krojenia, duży garnek z grubym dnem z pokrywką, średni garnek, mała patelnia, mała miseczka, drewniana szpatułka, łyżka, łyżeczka, chochla, papier ręcznikowy, tarka, talerze do podawania

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 1 limonka
  • 2 torebki ryżu basmati lub ryżu jaśminowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1 opakowanie orzechów nerkowca
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka masła
  • 1l. rosołu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
  • sól, pieprz

Jak przygotowac:
Umyj udka kurczka i odłóż na deskę do krojenia i wysusz papierem ręcznikowym (inaczej podczas smażenia nie dośc, że obniżymy drastycznie temperaturę w garnku, a o to nie chodzi, ale i będzie pryskac na wszytskie strony. Więc odradzamy mokrego kurczaka), następnie oprósz solą i pieprzem.
 Zagrzej na wysokim ogniu garnek, gdy będzie gorący, rozpuść w nim masło i włóż kurczaka. Wstaw też na wysokim ogniu patelnię, i gdy będzie gorąca, wrzuć tam orzechy nerkowca, trzeba je przyprażyć, mieszając co kilka sekund. Wróćmy do kurczaka. Powinien się przypiec z każdej strony na ciemno złoty kolor.  Wówczas dodaj rosół, mleko kokosowe (pamiętaj żeby wstrząsnąć porządnie puszką przez otwarciem) i pastę curry. Pomieszaj porządnie. Zmniejsz płomień na mały i nałóż pokrywkę na garnek. Kiedy orzechy są już podprażone, wrzuć je go garnka z kurczakiem. Zagotuj wodę na ryż i ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Do kurczaka, dodaj cukier palmowy i sos rybny. zamieszaj, posmakuj, ewentualnie dodaj odrobinę więcej sosu rybnego. Zakryj garnek i niech się pogotuje z 25 min. Kiedy ryż jest gotowy, odcedź i zetrzyj odrobinę skórki limonki do miseczki, a następnie nałóż do niej ryżu, i odwróć na talerz, tak że wyjdzie ci kopułka ryżu z skórką limonki na wierzchu. Powtórz z każdą porcją. Kiedy już się kurczak podgotował wciśnij do niego trochę soku z limonki, zamieszaj i nałóż chochlą na talerze sos dookoła ryżu i nałóż trochę orzechów i po 2 udka kurczaka na osobę. Ozdób każdą porcję świeżymi liśćmi kolendry. Gotowe!
 

Dodatkowe informacje:
Jeśli ty, lub ktoś z twoich gości jest uczulony na orzechy, możesz zamiast nich pokroić na słupki małą marchewkę i dodać podczas dodawania bulionu. ładnie się ugotuje i będzie pięknie wyglądać.

No comments:

Post a Comment