Wyjaśnię wam pewną sprawę. Każdego roku, kiedy już oficjalnie kończą się wakacje, zaczynam czuć się od- latowiona. Idę na bazarek i kupuję najbardziej kolorowe warzywa, które są już tanie: kolorową paprykę , pachnące pomidory, błyszczącą zieloną cukinię. To jakby zamykania lata i słońca w garnku i w następstwie w żołądku. Mmm. To nie jest oryginalne węgierskie leczo (od którego się pocisz i wzdychasz), ale jest jego namiastką. Według mnie, dobrą namiastką. Dużą namiastką. Jeśli masz kilka wolnych słoików, możesz ją zapakować na zimę, ale nie grzeszę umiarem i zawsze leczo znika, tak że nie mam co wkładać do słoików. W każdym razie, tu macie przepis na słońce w garnku.
Rodzaj dania : główne
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 35 min
Porcje:4-6
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
Duży garnek z pokrywką, deska do krojenia, ostry nóż, chochla, drewniana łyżka, miski do podawania
Składniki:
- 2-3 średnie papryki ( jakiekolwiek kolory)
- 1 średnia cebula
- 3-5 średnie pomidory ( wszystkie kolory)
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta czarnego pieprzu
- 1łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wody
Sposób przygotowania:
No to się nakroimy. Dlatego potrzeba ci ostrego noża. Najpierw pokrój w kostkę wielkości paznokcia kciuka ( tak się mówi?) ( tylko nie utnij sobie palców!). Potem skrój w kostkę cebulę. Pokrój cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki 3-4 mm. Pora na pomidory. Też pokrój je w kostkę. Z grubsza bo i tak się rozgotują.
Zagrzej garnek na wysokim ogniu, wlej oliwę i wrzuć paprykę. Zamieszaj łyżką żeby papryka dobrze się pokryła oliwą. Podsmaż ją przez 3-5 min, niech zmięknie. Potem wrzuć cebulę, zamieszaj i zakryj pokrywką garnek na 5 min. Po tym czasie cebula powinna się zrobić szklista (przezroczysta).
Teraz dodajemy cukinię, pomidory, wodę i zioła. Zamieszaj porządnie i zakryj pokrywką. Zmniejsz ogień na mały i niech sobie pobulgocze przez 15 min. Co 5 min zajrzyj do garnka żeby zamieszać raz jeszcze. Po 15 minutach zdejmij garnek z ognia i dopraw leczo solą i pieprzem. Z reguły łyżeczka soli i pieprzu starczy.
Możesz podawać!
Dodatkowe informacje:
Jeśli przepadasz za czosnkiem, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku razem z cebulą. Smakuje świetnie i tak i tak. A mój tato jeszcze wrzuca podsmażoną kiełbasę i wbija surowe jajko, które się ścina w taką leczo- jajecznicę. Twierdzi że tak ma być. Ale to przepis, każdemu co w duszy gra :)
Podawaj z:
Chlebem. Świeżą bagietką. Albo, jeśli wolisz żeby potrawa była bardziej sycąca, ugotuj kilka ziemniaków, świetnie się sprawdzą.
No comments:
Post a Comment