Jest taki przykry I smutny moment w życiu każdego człowieka, kiedy pełny nadziei zagląda do lodówki I widzi same małe resztki i niewiele poza nimi. I jeszcze te resztki się z nas nabijają- He he, nie zjesz mnie, za mało nas jest, jesteśmy bezpieczni, hi hi, urządźmy sobie pachnącą imprezę! Woo hoo!
Ale my, napotkawszy się z taką sytuacją, poradziłyśmy sobie z resztkami sera, i wypiekłyśmy przepyszny quiche serowy. A właściwie multi ser. Pomijając sery, które w trakcie pieczenia łączą się w smakowitą całość, zapach piekącej się tarty na francuskim cieście jest powalający. Szczególnie jak się jest głodnym. Mmmm. Jedzenie…
Oto jak przyrządzić to danie:
Rodzaj dania : główne
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 40min
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 15min
Czas pieczenia: 25min
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 40min
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 15min
Czas pieczenia: 25min
Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
Płytkiego naczynia na tarty, deskę do krojenia, nóż, nożyczki, łyżka, widelec, miska średniej wielkości.
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 2 opakowania tartego sera żółtego ( ok. 200gr, może być Ementaler lub jakiś inny)
- Szczypta soli
- Szczypta czarnego pieprzu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 mozarella
- 1serek kozi
- 1 opakowanie śmietany 18% lub 22%
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 180C. Pokrój sery w plasterki. W misce wymieszaj całe jajka, śmietanę, przyprawy i tarty ser. Naczynie na tarty wyłóż ciastem francuskim, kładąc papier na spód. Jak brakuje na bok, przytnij ciasta nożyczkami z boku, tam gdzie jest za dużo i po prostu przyciśnij do brakującego kawałka. Używając widelca, nakłuj spód ciasta, by mogło tam urosnąć. Rozłóż na cieście plasterki sera, i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na 25 min, aż góra tarty się przypiecze na złoto- brązowo i w kuchni pachnie. Wyłącz piekarnik po tym czasie, ale nie wyciągaj tarty. Inaczej góra opadnie. Poczekaj z 10 min i podawaj gorące.
Dodatkowe informacje:
Możesz tę potrawę zrobić z wszystkimi serami jakie znajdziesz w lodówce. My miałyśmy ser kozi, mozarella i ementaler. Każdy pasuje.
Podawaj z:
Zieloną sałatą
No comments:
Post a Comment