Saturday 1 October 2011

Najłatwiejsza tarta z jabłkami ( a jaka efektowna!)

















Prawdopodobnie jest to najłatwiejsze i najszybsze ciasto z jabłkami świata.  Kochamy w tym cieście te cienkie plasterki jabłka na wierzchu, które po pieczeniu mają taki piękny, lekko rustykalny wygląd, a jak pachną! Niebo! Jeśli masz oczywiście więcej czasu i jabłek, możesz samemu przygotować prażone jabłka, ale szczerze, jeśli nie musisz, to po co? Jeśli koniecznie musisz, przepis znajdziesz w informacjach dodatkowych. Zaskocz rodzinę i przyjaciół, a nawet samą siebie tym prostym, pysznym deserem. Niech żyją jabłka!
Tu jest przepis na zaskakiwanie:

Rodzaj dania : deser
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas: 40
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 15min
Czas pieczenia: 25min

Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
Płytkiego naczynia na tarty, deskę do krojenia, nóż, nożyczki, widelec,
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie na 2 mm plasterki
  • 1 słoik przygotowanych prażonych jabłek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 180C. Naczynie na tarty wyłóż ciastem francuskim, kładąc papier na spód. Jak brakuje na bok, przytnij ciasta nożyczkami z boku, tam gdzie jest za dużo i po prostu przyciśnij do brakującego kawałka. Używając widelca, nakłuj spód ciasta, by mogło tam urosnąć. Wyłóż na ciasto zawartość słoika z prażonymi jabłkami. Na wierzch nałóż plasterki jabłek, nakładając je, żeby lekko nachodziły na  siebie. I tak rozłóż po całości. Posyp jabłka cynamonem i cukrem.  Wstaw do piekarnika na 25 min, aż góra tarty się przypiecze. Wyłącz piekarnik po tym czasie. Wyciągnij ciasto z pieca  i podawaj gorące.

Dodatkowe informacje:

Jeśli posiadasz konfiturę z moreli ( dżem się nie nadaje) to jak rozsmarujesz po wierzchu plasterków jabłek odrobinę i potem posypiesz cynamonem, jabłka po pieczeniu będą miały piękną glazurę. Można je pocukrzyć, ale i tak będzie pycha.
Prażone jabłka możesz samemu zrobić, wystarczy mieć ok. kilogram jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę, wrzucasz na garnka z pół szklanki wody, szczyptą cynamonu i 2 łyżkami soku cytrynowego. No i pół szklanki cukru. Gotujesz na wolnym ogniu do 30 min, aż się rozciapcia trochę, ale część jabłek nadal zachowuje kształt. Ważne żeby mieszać raz na 5- 10 min.
Podawaj z:
Gałką lodów waniliowych albo z śmietaną zaprawioną odrobiną wanilii. Albo cukrem wanilinowym. (taki waniliowo podobny)

No comments:

Post a Comment