Saturday 1 October 2011

Pieczone marchewki
















Miałyśmy ochotę na marchewki. Jako dodatek. Pieczone marchewki, słonawe lecz słodkie, z posmakiem rozmarynu i czosnku. Więc tak to zrobiłyśmy:

Rodzaj dania: sałatka, dodatek
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 30 min
Porcje: 4
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia:  25 min

Co potrzebujesz by wykonać ten przepis:
Deska do krojenia, nóż, obieraczka, duża patelnia, drewniana szpatułka, średniej wielkości naczynie do pieczenia

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku ( nieobrane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 duże marchewki, obrane
  • Gruboziarnista sól
  • Szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżka masła


Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia skośnie marchewek, podgrzej patelnię na wysokim ogniu i nalej do niej oliwę z oliwek. Rozsmaruj masło w naczyniu do zapiekania. Kiedy będzie gorąca, wrzuć na patelnię czosnek i gałązki rozmarynu. Pomieszaj dookoła patelni, aż rozmaryn będzie chrupkie. Wtedy wyciągnij czosnek i rozmaryn do naczynia do pieczenia.  I odstaw na później. Włącz piekarnik na 180 stopni. Teraz wrzuć na patelnię marchewki i podsmaż je ok. 7-9 min, aż zmienią lekko kolor na pomarańczowo- żółto- złote. Wtedy przełóż je do naczynia do zapiekania, posyp solą i pieprzem. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 25 min. Po tym czasie wyłącz piec, wyciągnij marchewki i posyp ponownie solą. Są gotowe do podania.

Dodatkowe informacje:
Czosnek po obsmażeniu i pieczeniu jest pyszny do smarowania kawałka chleba. Podczas pieczenia wrzuciłyśmy do marchewek kilka grzybków marynowanych.

Podawaj z: mięsem, ziemniakami, jako sałatka lub dodatek do dania.



No comments:

Post a Comment