Miałyśmy ochotę na marchewki. Jako dodatek. Pieczone marchewki, słonawe lecz słodkie, z posmakiem rozmarynu i czosnku. Więc tak to zrobiłyśmy:
Rodzaj dania: sałatka, dodatek
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas: 30 min
Porcje: 4
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 25 min
Co potrzebujesz by wykonać ten przepis:
Deska do krojenia, nóż, obieraczka, duża patelnia, drewniana szpatułka, średniej wielkości naczynie do pieczenia
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku ( nieobrane)
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 duże marchewki, obrane
- Gruboziarnista sól
- Szczypta białego pieprzu
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia skośnie marchewek, podgrzej patelnię na wysokim ogniu i nalej do niej oliwę z oliwek. Rozsmaruj masło w naczyniu do zapiekania. Kiedy będzie gorąca, wrzuć na patelnię czosnek i gałązki rozmarynu. Pomieszaj dookoła patelni, aż rozmaryn będzie chrupkie. Wtedy wyciągnij czosnek i rozmaryn do naczynia do pieczenia. I odstaw na później. Włącz piekarnik na 180 stopni. Teraz wrzuć na patelnię marchewki i podsmaż je ok. 7-9 min, aż zmienią lekko kolor na pomarańczowo- żółto- złote. Wtedy przełóż je do naczynia do zapiekania, posyp solą i pieprzem. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 25 min. Po tym czasie wyłącz piec, wyciągnij marchewki i posyp ponownie solą. Są gotowe do podania.
Dodatkowe informacje:
Czosnek po obsmażeniu i pieczeniu jest pyszny do smarowania kawałka chleba. Podczas pieczenia wrzuciłyśmy do marchewek kilka grzybków marynowanych.
Podawaj z: mięsem, ziemniakami, jako sałatka lub dodatek do dania.
No comments:
Post a Comment