Dzisiaj zjadłyśmy to danie na lunch. Musimy się pochwalić- jest bardzo proste w przygotowaniu i absolutnie pyszne. Najlepsze w tej potrawie jest to, że można ją podawać w garnku w którym gotowało się makaron- mniej do zmywania! Jest to świetny przepis dla ludzi którzy nie cha spędzać całego dnia w kuchni, a lubią smaczne i proste dania. Tu jest przepis:
Rodzaj dania: główne
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas: 10 min
Porcje: 2-4
Czas przygotowania: 6 min
Czas gotowania: 4 min
Co potrzebujesz do przygotowania tej potrawy:
Średni garnek, drewnianą łyżkę, deskę do krojenia, nóż, łyżka, tarkę, miskę i durszlak
Składniki:
- 1 opakowanie wędzonego łososia ( może byc małe)
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 1 opakowanie tagliatelle
- 1 mozzarella
- 1 limonka
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- Woda do gotowania makaronu
Sposób przygotowania:
Zagrzej wodę na makaron w garnku. pokrój w kostkę pomidory i mozzarellę, pokrój w kwadraciki łososia ( jeśli pokroisz na tacce, będzie mniej do zmywania). Przełóż łososia do miski, i zetrzyj na tarce na małych oczkach skórkę z limonki. potem wyciśnij sok z limonki do miski. Posyp solą i pieprzem.
Wlej oliwę z oliwek do miski i dodaj mozzarellę i pomidory. Kiedy woda się zagotuje, ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta ( w naszym przypadku ok. 3-4 min). Po ugotowaniu makaronu, odcedź go, przepłucz garnek w którym się gotował i wsyp z powrotem makaron do garnka. Dodaj do garnka zawartość miski z łososiem i wymieszaj porządnie. Posyp natką pietruszki. Podawaj w miskach.
Dodatkowe informacje:
Można użyć cytryny jeśli nie masz limonki, i koperku zamiast pietruszki.
No comments:
Post a Comment