Wednesday 5 October 2011

Pikantna zupa dyniowa



















Dostałyśmy prośbę od naszego czytelnika o przepisy na produkty sezonowe. W ten sposób odpowiadamy na jego prośbę: zrobiłyśmy 2 wersje zupy dyniowej: delikatna z ziemniakami i pikantną z czerwoną pastą curry. Zgadnijcie którą wolimy bardziej?
Z uwagi na to, że obie zupy wyglądają tak samo, nie zapostuję innych zdjęć łagodnej zupy. Wygląda dokładnie tak samo. I już.

Zaczynajmy.


Rodzaj dania: zupa
Koszt:  średni
Trudność: łatwe
Czas: 1h 10 min
Porcje: 6
Czas przygotowania: 55 min
Czas pieczenia: 40 min
Czas gotowania: 10 min
Temp pieca: 180C

Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
ostry nóż, deska do krojenia, papier do pieczenia, duża blacha do pieczenia, duży garnek, blender ręczny, łyżka

Składniki:
  • 1 kg dyni bez pestek
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego ( wstrząśnięta, nie zmieszana)
  • 0,5l bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • 1 limonka


Sposób przygotowania:
Rozgrzej piec do 180C góra i dół. Pokrój dynię w duże kawałki, wielkości połowy dłoni. Wyłóż papierem do pieczenia blachę i rozłóż na niej dynię, skórką do dołu. Weź oliwę i skrop nią dynię, potem posyp szczyptą soli. Włóż blachę do pieca i piecz przez 40 min, do tego czasu powinna zmięknąć wystarczająco. Po tym czasie, wyłącz piec i wyciągnij blachę. Ok. 10 min zajmuje ochłodzenie dyni do temperatury pokojowej. Jak już będzie chłodna, zagotuj w garnku rosół i pastę curry, i odetnij skórki od dyni, i pokrój na dużą kostkę. Zdejmij garnek z ognia i dodaj dynię. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj zupę na krem. Powinna być gęsta ale lejąca się, pachnąca i jak spróbujesz odrobinę, powinna zostawić pikantny posmak po przełknięciu. Może trzeba będzie jeszcze dodać trochę soli. Na koniec wciśnij sok z limonki i dobrze zamieszaj. Jest gotowa!



Dodatkowe informacje: z reguły pół miski wystarczy na porcje, jest to bardzo sycąca zupa. Można podawać z paluszkami serowymi.

No comments:

Post a Comment