Wednesday 5 October 2011

Zupa dyniowa wersja nie pikantna














Przyszła pora na normalnego adoratora- zupa dyniowa wersja dla nieostrych! I dzieci. I chorych. I innych. A co tam! Dla wszystkich!


Rodzaj dania : zupa
Koszt:  średni
Trudność:  łatwe
Czas: 45 min
Porcje: 6
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 25 min


Czego potrzebujesz do wykonania tego przepisu:
obieraczka, ostry nóż, deska do krojenia, durszlak, duży garnek, blender ręczny, łyżka


Składniki:
  • 1 kg dyni bez pestek
  • 3 duże ziemniaki
  • 300ml śmietanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 l bulionu z kurczaka


Jak przygotować:
Obierz dynię ze skórki i ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Napełnij garnek wodą i zagotuj, a następnie wrzuć tam warzywa. Gotuj ok. 20-25 min, aż zmiękną. Odcedź w durszlaku i przemyj garnek bo zaraz do niego wrócimy.Włóż z powrotem warzywa do niego i dolej bulion, śmietankę i przyprawy. Używając blendera miksuj, aż konsystencja będzie kremowa. Jeszcze dopraw do smaku i gotowe! Podawaj gorące!

Dodatkowe info:
Narobiłyśmy tyle zupy, że nie sposób było to wszystko na raz zjeść, więc jeśli masz torebki strunowe, to teraz się przydadzą. Gdy zupa ostygnie, wlej po misce zupy do każdej torebki, zamknij i do zamrażarki! Tyle dobroci nie może się zmarnować!

No comments:

Post a Comment