Thursday 6 October 2011

Quiche z porem i kozim serem


Anne Elise zrobiła w końcu swój słynny quiche z porami- jest przepyszne jako danie główne i jako przekąska, ukrojona w małe kawałki i zaserwowane jako przystawka. 

Rodzaj dania: główne
Koszt: średni
Trudnośc: łatwe
Czas: 50 min
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 35 min
Temp pieca: 180C

Co potrzebujesz do wykonania tego dania:
deska do krojenia, durszlak, duży garnek, płytkie naczynie do zapiekania, widelec, łyżka, średnia miska


Składniki:
  • 2 duże pory
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera koziego ( taki pół pleśniowy- na zewnątrz pleśń, w środku, płynno- twarde)
  • 1 opakowanie francuskiego ciasta
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu



Sposób przygotowania:
Rozgrzej piec do 180C. Rozwiń ciasto francuskie na naczynie do zapiekania, papierem do dołu. Przytnij by pasowało i nakłuj spód widelcem i włóż do piekarnika na 10-15 min, aż ciasto zaczyna się robić złote w kolorze. Zagrzej w garnku wodę, w międzyczasie przetnij na 4 pory i pokrój w 3-5 mm plastry. Włóż je do durszlaka i porządnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Kiedy woda się gotuje, wrzuć tam pory i gotuj przez 7-9 min. Odcedź w durszlaku.
W miskę wbij jajka, dodaj śmietanę i przyprawy. mieszaj widelcem aż masa będzie jednolita w kolorze, blado zółtym.  Pokrój ser kozi w 3-5 mm plastry. Nałóż odsączone pory na podpieczone ciasto francuskie, zalej masą jajecznę i nałóż na wierzch plastry sera. Wstaw do pieca na 15-20 min i używając wykałaczki, pod koniec możesz sprawdzić czy masa już się zapiekła- jeśli wykałaczka będzie sucha, ciasto jest gotowe. Jeśli się przylepiły jakieś kawałki, jeszcze trzeba podpiec. Wyłącz piec i zostaw quiche w środku na jeszcze 5-10 min, żeby doszedł do siebie ( opadł w mniej dramatyczny sposób niż zakalec). Podawaj ciepłe.

Dodatkowe informacje:
To danie jest świetne i na zimno i na ciepło, a jeśli chcesz dodatkowego smaczku, dodaj kminku lub curry. Nie przejmuj się, że podczas pieczenia tarta robi się olbrzymia a potem opada i jest płaska. Jest to absolutnie normalne dla masy jajecznej w tym stylu, zupełnie jak souffle francuskie.

Podawaj z:
z zieloną sałatą: liście sałaty z oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Lub octu malinowego.

No comments:

Post a Comment