Saturday 1 October 2011

Spaghetti z awokao i selerem naciowym



















Jak byłam w liceum, mój nauczyciel od plastyki i przysposobienia obronnego, Bartek, był również moim przyjacielem. Pomagał mi jeść czasem coś dobrego, raz były to kanapki w wersji wegetariańskiej, innym razem kokos, no i ten makaron. Bartku- dziękuję za ten przepis, ilekroć go robię, myślę o Tobie i tamtych czasach. Dziękuję ci za to :) I nigdy nie zapomnę paczek z kokosem w środku:)

Ten przepis jest pysznie prosty i robię go przynajmniej raz w tygodniu. Warto zaopatrzyć się w awokado parę dni wcześniej, bo najczęściej kupić można twarde i niedojrzałe awokado. I dobrze mieć dużą butlę oliwy z oliwek.  Natomiast jeśli nie przepadasz za selerem naciowym, to nie rób tego. Ale jest pyszne! Zarzekam się na wszystko!

Przygotowuję się go tak:

Rodzaj dania: główne
Koszt: średni
Trudność- łatwe
Porcje: 2-4
Czas: 25 min
Czas przygotowania: 15min
Czas gotowania: 10 min


Czego potrzebujesz do przygotowania tego przepisu:

deska do krojenia, blender ręczny, nóż, durszlak, średni garnek, łyżka, widelec, miskę

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 seler naciowy 
  • 1 kiwi
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 3/4 opakowania spaghetti
  • woda do gotowania makaronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę w garnku. Rozkrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżką wybierz miąższ, który włóż do blendera. obierz kiwi, przekrój i także wrzuć do blendera. Odetnij końce z obu stron selera, umyj w zimnej wodzie i większe kawałki z wierzchu skrój z grubsza i dodaj razem z mniejszymi listkami ze środka do blendera. Resztę selera skrój na 4-5 mm plasterki i włóż do miski. Cytrynę poturlaj po blacie aż trochę zmięknie (w ten sposób mniej trzeba się namęczyć wyciskając z niej sok), przekrój na pół i wyciśnij sok z jednej połówki do blendera, a z drugiej do selera w misce. Do miski daj szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj łyżką. Jeśli woda się już gotuje w garnku, wlej tam łyżkę oliwy i wsyp szczyptę soli. Połam makaron na pół i wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez czas określony na opakowaniu ( ok. 8-12 min, w zależności od makaronu). Wróćmy do blendera. Dolej tam resztę oliwy z oliwek i daj soli oraz pieprzu. Nałóż górę urządzenia i miksuj aż masa przypomina krem. Spróbuj odrobinę czy nie trzeba dodać soli czy cytryny i miksuj jeszcze przez kilka minut aż będzie dobre w smaku. Makaron powinien być już ugotowany, przelej do na durszlak i wstaw pod zimną wodę, trzeba go zahartować i schłodzić, inaczej po nałożenia na niego sosu, awokado w nim zbrązowieje. Otrząśnij jeszcze z wody i nakładaj na talerze.  Następnie nałóż po 3-4 łyżki sosu i posyp selerem z miski. Gotowe do jedzenia!

Dodatkowe informacje:
Można posypać makaron odrobiną tartego sera typu parmezan, ale samo w sobie jest wystarczająco dobre. Świetna potrawa na gorące dni.

No comments:

Post a Comment