Thursday 3 November 2011

Domowej roboty jogurt grecki




















Lubimy jogurt grecki. Ładnie wygląda, smaczny jest, i jak go nie ma w sklepie, to co robimy? Robimy go sobie same! Ha HA! Jedyne czego potrzebujesz to czystej ściereczki, która jest bardzo gęsto utkana ( Ja sprawdzam swoje pod światło- jeśli blokuje światło i nie widać dziurek, to używam.), sitka i miski lub garnka. Robi się go przez 3 godziny, można zostawic w lodówce na noc, to samo dojdzie. Jest pyszne. Podawaj z dżemem lub miodem, orzechami lub owocami, na śniadanie lub na deser. Jest super.
I można go przygotować z dziećmi, co dodatkowo urozmaici im życie. Ważne w robieniu tego jogurtu jest jogurt podstawowy- czyli nie może być zbyt leisty, ani zbyt gęsty. Jak ma konsystencję takiego pół lejącego się budyniu- taki będzie idealny. A o co chodzi w robieniu greckiego jogurtu? Tylko o wyciśnięcie białka serwatki- takiego płynu co się czasem zbiera w opakowaniu jogurtu na wierzchu. Jak się to odciśnie, jogurt robi się gęstszy, bardziej kremowy, no, fajniejszy:)

Rodzaj dania: śniadanie, przekąska, deser
Koszt: tanie
Trudność: łatwe
Czas:  3 - 12h
Porcje: 1-2
Czas przygotowania: 10 min

Co potrzebujesz:
Czystej gęsto tkanej ściereczki, sitko, miskę lub garnek, łyżka, średnia miska.

Składniki:

  • 1-2 0,5l opakowania zwykłego jogurtu (używam Zott)
  • 1 łyżka miodu ( lub każda inna polewa)
  • 1 łyżka orzechów
  • 1 łyżka suszonych lub świeżych owoców
Jak przygotowac:
Włóż sitko do garnka czy miski. Na sitko połóż ściereczkę, do której włóż jogurt. Zbierz brzegi ścierki, i skręć, dzięki czemu zacznie kapać do miski serwatka. Po naciskaj też trochę jogurt w dole, więcej się odciśnie. To potrwa tak z 5-10 min. Potem włóż ścierkę z jogurtem z powrotem do sitka i wstaw do lodówki na min. 3 godziny do 12 h. Po tym czasie, możesz wyciągnąc ścierkę z jogurtem i wybrac łyżką powstały jogurt grecki. Przełóż do miski i dobrze wymieszaj, gdzieniegdzie będą grudki, ale to się wmiesza w resztę. Można podac sam jogurt, lub go polac miodem, posypac orzechami lub owocami. Wybór należy do ciebie!
Przechować można w lodówce do 2 dni, przykryte folią spożywczą.

Dodatkowe informacje:Ten przepis robi jogurtu na 1-2 porcję, więc jeśli potrzebujesz więcej, po prostu użyj więcej jogurtu, tylko sprawdź, czy się zmieści taka ilość w twojej ścierce.

No comments:

Post a Comment