Jeśli zdarzy ci się pewnego pięknego dnia mieć krewetki zwane Gambas- ten przepis jest dla ciebie!
Koszt: drogie
Trudność: średnia
Czas: 30 min
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Co potrzebujesz:
Sztyletów( żartuję, wystarczą patyczki na szaszłyki), duża patelnia, łyżka, blender, ostry mały nóż , otwieracz do puszki
Składniki:
- 12 Gambas
- 1 puszki liczi
- 1 laska wanilii
- 20ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka pietruszki ( tej płaskiej, nie karbowanej)
- 1 średnia szalotka, taka cebulka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 limonka
- 2 gałązki świeżej kolendry
- 2 łyżki miodu
- Szczypta soli
- Szczypta białego pieprzu
Jak przygotować :
Rozmroź, oczyść, i od żylakuj gambasy z pomocą nożyka- trzeba wyciąć im żyłkę na plecach? Krewetki mają plecy? Nałóż naprzemiennie po gambasie i liczi aż do zapełnienia patyczka. Włóż czosnek, pietruszkę i szalotkę do blendera i po-miksuj do stanu bardzo drobnego pokrojenia. Chyba że udasz swoim zdolnościom szatkowania lub nie chce ci się zmywać tego robota. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu , wlej oliwę i smaż szaszłyki do czasu, aż gambasy zrobią się różowe w kolorze. Dodaj soli i pieprzu i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj 3-4 min na średnim ogniu. Potem wlej sos sojowy, miód, miksturę z blendera i mleko kokosowe. Zakryj patelnię i zniż płomień na mały przez 2-3 min. Potem dodaj sok z limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Podawaj natychmiast polewając szaszłyki sosem z patelni. To samo dobro. Przyrzekamy. I jesteś zajebista!
Podawaj z:
Ryż jaśminowy lub Basmati
No comments:
Post a Comment