Wednesday 16 November 2011

Gambasy z lichi zaszaszłykowane
















Jeśli zdarzy ci się pewnego pięknego dnia mieć krewetki zwane Gambas- ten przepis jest dla ciebie!
 
Rodzaj dania: główne
Koszt: drogie
Trudność: średnia
Czas: 30  min
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min

Co potrzebujesz:
Sztyletów( żartuję, wystarczą patyczki na szaszłyki), duża patelnia, łyżka, blender, ostry mały nóż , otwieracz do puszki


Składniki:
  • 12 Gambas
  • 1 puszki liczi
  • 1 laska wanilii
  • 20ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka pietruszki ( tej płaskiej, nie karbowanej)
  • 1 średnia szalotka, taka cebulka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta soli
  • Szczypta białego pieprzu

Jak przygotować :
Rozmroź, oczyść, i od żylakuj gambasy z pomocą nożyka- trzeba wyciąć im żyłkę na plecach? Krewetki mają plecy? Nałóż naprzemiennie po gambasie i liczi aż do zapełnienia patyczka. Włóż czosnek, pietruszkę i szalotkę do blendera i po-miksuj do stanu bardzo drobnego pokrojenia. Chyba że udasz swoim zdolnościom szatkowania lub nie chce ci się zmywać tego robota. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu , wlej oliwę i smaż szaszłyki do czasu, aż gambasy zrobią się różowe w kolorze. Dodaj soli i pieprzu i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj 3-4 min na średnim ogniu. Potem wlej sos sojowy, miód, miksturę z blendera i mleko kokosowe. Zakryj patelnię i zniż płomień na mały przez 2-3 min. Potem dodaj sok z limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Podawaj natychmiast polewając szaszłyki sosem z patelni. To samo dobro. Przyrzekamy. I jesteś zajebista!


Podawaj z:
Ryż jaśminowy lub Basmati

No comments:

Post a Comment