Wednesday 16 November 2011

Tortille jak sushi



















Potrzebowałam przekąski dla moich gości i pomyślałam sobie- czemu nie tortille? Są łatwe w przygotowaniu, można je zrobić wcześniej i są pyszne. Po za tym ładnie wyglądają. Czemu nie spróbować?

Rodzaj dania: przystawka
Koszt: średni
Trudność: łatwe
Czas:  15 min
Porcje: 4-8
Czas przygotowania: 15 min

Co potrzebujesz do wykonania tego dania:
Deska do krojenia, 2 talerze, ostry nóż, zwykły nóż, folia spożywcza

Składniki:
  • 3 placki tortille
  • 1 pomidor
  • 1 opakowania serka typu twój smak, dowolny rodzaj
  • sól i pieprz
  • 1/2 papryki
  • 1/2 ogórka
  • 3 plastry szynki
  • 6 liści sałaty ( rukola, roszponka, karbowana lub rzymska, nie ma znaczenia)

Jak przygotować:

Rozwiń sobie ok 30 cm folii spożywczej. Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną na której ułożymy składniki i zawiniemy. I nie powinna się rozleciec. Z jakiegos dziwnego powodu jedna strona wygina śmiało ciało, a druga nie. Połóż tortillę na folii. Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów (coś musi ją trzymać razem, si?). Pokrój w paski paprykę, pomidora i ogórka. Wytnij nasionka z pomidora i ogórka. Inaczej zamoczysz tortillę i będzie fuj. Porwij sałatę  wzdłuż i połóż na środek tortilli. Na nią nałóż warzywa, posól, popieprz i nałóż rulon zrobiony z szynki.  Teraz zwiń ostrożnie tortillę, trochę jakby się opatulało składniki w środku w placek tortilli. No może bardziej jak dywan. Albo sushi. Sami sobie wymyślicie jak to nazwać. Teraz obwiń rulon folią na której leży, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki, do czasu podawania, lub zjeść po 10-15 min, wystarczy odwinąć z folii i pokroić na 3-4 cm plastry. Gotowe!

No comments:

Post a Comment