Wednesday 16 November 2011

Mozzarella z figami i prosciutto podana z sosem balsamicznym

















U la la.. Zrobiłyśmy wykwintną przystawkę. Słodycz fig, słonawe prosciutto, delikatna mozzarella i słodko kwaśny sos balsamiczny - razem - pycha! Jeśli uda wam się namierzyć i zakupić świeże figi, prosimy, błagamy, zróbcie tę potrawę- zakochacie się w niej! Obiecujemy!


Rodzaj dania: przystawka

Koszt: drogie
Trudność: łatwe
Czas:  15 min
Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 min

Co potrzebujesz do wykonania tej potrawy:
Deska do krojenia, 4 talerze, ostry nóż, patelnia z stali nierdzewnej, trzepaczka, łyżka


Składniki:
  • 4 mozzarelle
  • 4 świeże figi
  • 1 1/2 szklanki octu balsamicznego z Modeny
  • szczypta cukru
  • 4 plastry szynki prosciutto

Jak przygotować:

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i włącz wiatrak. Będzie gooorrrącooo! Wlej ocet balsamiczny i dodaj cukier. Mieszaj cały czas trzepaczką bo inaczej się przypali. Jak płyn się zredukuje o ponad połowę i zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Pokrój figi w ćwiartki, i to samo zrób z mozzarellą, tylko dbając o to, by nie przeciąć jej na dole. Na każdy talerz połóż po 1 mozzarelli, na to nałóż po 1 fidze, obok zawiń prosciutto. Nakrop 1 łyżkę sosu balsamicznego po talerzu i podawaj!

No comments:

Post a Comment